Yazının Gelişimi
Yazı insan yaşamı için çok önemli bir yere sahiptir . Öyle ki tarihte yazının icadı "0" olarak kabul edilir. Yazı pek çok konuda bize kolaylık sağlamıştır. Bu sayede insanlar yaşanan olayları duygu ve düşüncelerini aktardılar. İlk olarak tarım vb. konularda kayıt tutmak amacıyla kullanılmıştır. İlk yazı M.Ö. 3250 civarında Sümerler tarafından resimsel semboller aracılığıyla kullanıldı. Sümerlerin resimsel yazıyı kullandığı dönemde Mısır'da da hiyeroglif resimsel dil olarak kullanılmaya başlanmıştı. Bu sistemde anlatılmak istenen her şeyin sembol olarak bir karşılığı vardı. Bu şekilde yaklaşık 2.000 görsel kullanılıyordu ve her bir görseli ezberlemek zahmetliydi .
M.Ö.III. binde insanlar düşünceyi de anlatmak amacıyla bir hece sistemi olan ideogramı oluşturdu. İdeogramda birkaç resimsel işaret bir araya gelerek bir anlam ortaya çıkarıyordu. Bu şekilde yazı bir değişim geçirmişti . Sonraki değişim ise Sümerler tarafından kullanılan çizgisel yazı sistemi ( bilinen adıyla " çivi yazısı " ) idi . Bu sistem sayesinde işaretler daha sadeleşmiş ve onların yerini çizgi ile gösterilen yazı almaya başlamıştı . Bu çok daha kullanışlı bir yöntemdi . Sümerlerden sonra Akadlar ve daha birçok uygarlık çivi yazısını kullandı .
Yaklaşık M.Ö.900 civarında Fenikeliler yeni bir yazı dili geliştirdiler . İlk kez harf sistemli bir yazı sistemi ortaya çıkmıştı ve bu sistemin ilk harfi Aleph ikinci harfi ise Bet'ti. Sonraki yüzyıllarda yeni yazı sisteminin adı " Alfabe " olarak kabul edildi . Fenikeliler sesli harf kullanmıyorlardı . Sonraki yüzyıllarda Fenikeliler'den alfabeyi alan Helenler , alfabeye sesli harfleri de ekleyerek yazının evrimsel gelişimine önemli bir katkı sundular. Sonrasında yazı ve alfabeler değişerek , gelişerek günümüze ulaştı .
Yazı bir uygarlıktan bir uygarlığa , bir ulustan bir ulusa geçerken bir yandan da mağara duvarlarından kil tablete , kil tabletten papirüse , papirüsten parşömene , parşömenden kâğıda geçerek tarihsel serüvenine devam etmiştir . Bu süreçte her geçişte biçimleri ve uygulama yüzeyleri değişmiştir . Bilişim Çağı'yla birlikte kâğıt , kumaş gibi unsurların yerini cep telefonu , tablet , bilgisayar gibi unsurlar almıştır .
Elif Betül TUNÇ